Waar komt de naam ReceptIVFity vandaan?

/ / Blogs
de naam ReceptIVFity

Als je de naam ‘ReceptIVFity-test’ voor het eerst ziet, denken vele lezers vaak: huh? Wát staat daar nou? Hoe spel je dat? En vaak ook nog: hoe spreek ik dat uit? Dat alles vertellen we je graag. 

Je raadde het wellicht al: de naam komt van het Engelse woord receptivity. Dit betekentwillingness or readiness to receive’. In het Nederlands nog het best in één woord vertaald met ‘ontvankelijkheid’. Ofwel: de bereidheid of mogelijkheid om iets te ontvangen. Wat heeft dat nou precies met de test te maken? We leggen het je graag uit.

De Receptivfity test brengt het microbioom in de vagina in kaart. Het test hiermee de mate waarin de baarmoeder op dat moment ‘bereid is’ om een embryo te ontvangen na een IVF of ICSI bevruchting. Bij een optimaal bacterieprofiel (hoge score) is de baarmoeder zeer ontvankelijk. Ofwel: de kans op een succesvolle innesteling is hoog. Bij een lage score is de ontvankelijkheid laag (en je kansen op een zwangerschap helaas dus ook).

de naam receptivfity

Er ging een lange wetenschappelijke studie vooraf aan de ontwikkeling van de test. En op een bepaald moment moest ons ‘kindje’ natuurlijk ook een naam krijgen. Tijdens de studie spraken we uiteraard regelmatig over innesteling en ontvankelijkheid. Wetenschappelijke rapporten worden vaak in het Engels geschreven. Dus we gebruikten ook het woord ‘receptivity’ nogal eens. Daar hebben we uiteindelijk wat mee gedaan. Het woord IVF zat er al bijna in, dus hebben we een combinatie gemaakt: ReceptIVFity. Wel toepasselijk toch?

 

O ja, hoe spreek je het uit? Wel zo handig, als je er bij je arts naar vraagt. ReceptIVFity spreek je dus net zo uit als het Engelse woord receptivity. Je hoort het hier:


Meer weten? Klik hier om alles over de test te lezen.

Terug naar nieuwspagina