Vind hier je antwoord op
de meest gestelde vragen

Je kunt in overleg met de arts bepalen of je de test wilt afnemen. De test is zeer eenvoudig, heeft geen bijwerkingen en de uitslag is relatief snel beschikbaar. Het geeft je inzicht in de kans dat terugplaatsing resulteert in een zwangerschap. De uitslag van de test geldt voor de komende twee maanden. De test fungeert als een ‘timingstool’: je kunt je keuze om op dat moment verder te gaan met terugplaatsing baseren op de test-uitslag. Vaak wordt de behandeling bij een lage score uitgesteld tot een later moment. Let op: Alle beslissingen blijven volledig jouw eigen keuze.

Op dit moment zijn de kosten van de test voor de eigen rekening van de patiënt. Uiteraard zijn er continu ontwikkelingen rondom vergoeding door de zorgverzekeraar. Check dus altijd even bij je arts of je verzekeraar of de test wellicht vergoed wordt voor jou.

In de webshop kost de test €400 (incl BTW). Wanneer je de test via je kliniek verkrijgt, kunnen de kosten variëren; afhankelijk van eventuele kosten van het bijkomende consult. Informeer bij je kliniek over de exacte prijs.

Je kunt hier checken waar de test verkrijgbaar is.

De test is verpakt in een doosje, dat je uitgereikt krijgt door jouw arts of zelf bestelt via de webshop. Het bevat een lang wattenstaafje en een buisje met vloeistof (buffer). Je gaat de vaginale swab zelf afnemen. Dit betekent dat je met het wattenstaafje bij jezelf wat vaginaal slijm afneemt. Er zit een duidelijke gebruiksaanwijzing bij. Het wattenstaafje (swab) plaats je daarna in het buisje met vloeistof.

Indien je de test via de arts hebt gekregen, geef je terug aan de arts. Die zorgt ervoor dat het op de juiste wijze bij het laboratorium komt voor analyse.
In het geval van een thuistest stuur je volgens de instructies de afgenomen test terug naar het lab en kan je ook zelf de uitslag opvragen. De uitslag neem je mee naar je arts.

Omdat je de test ook voor thuisafname kunt bestellen, zou dat kunnen. Het is echter belangrijk om het bestellen en het moment van afnemen van de test eerst te overleggen met je arts. De uitslag van de test kan invloed hebben op jouw keuzes binnen je fertiliteits-traject. De uitslag van de test is maar voor een bepaalde tijd (max. twee maanden) geldig.

Nee, er wordt enkel wat vaginaal slijm van jou verzameld en geanalyseerd.

Afname van het vaginale slijm gaat zeer eenvoudig met het wattenstaafje. Het wattenstaafje is geschikt voor zelfafname. De geavanceerde bewerkingen en analyses vinden plaats in het laboratorium.

De uitslag wordt naar jouw arts gestuurd na ongeveer een week. In geval van een thuistest kan je zelf de uitslag opvragen na ongeveer een week.

De uitslag van de test is gevalideerd voor twee maanden vanaf de afname van de test. Na verloop van tijd kan de samenstelling van bacteriën veranderen. Het heeft dus zeker zin om de test na verloop van tijd nog eens af te nemen om te kijken of het moment geschikter is om een embryo te laten terugplaatsen. U kunt dit overleggen met uw arts.

Ja, de test is anoniem. Dat wil zeggen dat het afgenomen sample enkel een uniek nummer bevat. Heb je de test via de arts gekregen, dan weet je arts dat dat nummer bij jou hoort. Bij het laboratorium of medewerkers van ARTPred krijgt men enkel het nummer te zien, en dus nooit jouw persoonlijke gegevens.

Bij een thuistest heb jij het unieke nummer, waarmee je de uitslag kunt opvragen (bewaar dit nummer dus ook goed!). Ook in dit geval: Bij het laboratorium of medewerkers van ARTPred krijgt men enkel het nummer te zien, en dus nooit jouw persoonlijke gegevens.

TOP