Hoe groot is mijn kans in de loterij?

/ / Blogs
kans-bij-ivf

We praten graag met – en stellen allerlei vragen aan – veel vrouwen. Moeders die ervaring hebben met IVF of ICSI in het verleden. Wensmama’s die midden in een fertiliteits-traject zitten. Vrouwen die een behandeling overwegen. We vinden het belangrijk om ons te kunnen verplaatsen in jullie wereld. Om zo onze IVF test en alle informatie eromheen goed aan te laten sluiten. Zo spraken we laatst met Simone (40 jaar) die jarenlang ongewenst kinderloos was.

Na vele jaren proberen, wachten en hopen ging ook ik de MMM in (medische malle molen). Het werd IVF voor mij. Vier pogingen hebben we ondernomen. Dat zijn een hoop gesprekken, onderzoeken, echo’s, spuiten en pillen, Ik had – achteraf gezien – niet eens zo heel veel bijwerkingen van alle hormonen. Veel meer last had ik daarentegen van de mentale bijwerkingen! Ik had het gevoel dat ik in een loterij zat met de meest prachtige (lieve zachte knuffelbare) hoofdprijs. Ik had alleen geen idee hoe groot mijn kans op die hoofdprijs was. Terwijl dat toch best handige info is, als je meedoet aan een loterij. Ik heb heel wat gegoogeld, boeken gelezen en blaadjes er op nageslagen. Ik bleef rekenen en gokken. Ja, natuurlijk wist ik dat de ‘gemiddelde kans’ op succes bij iedere poging iets van 30% was. Maar was dat voor mij ook zo? Deed ik al die moeite niet voor niets? Hoopte ik wellicht veel te hard op iets waarvan de kans miniem was? Of was ik juist een gunstig geval en waren mijn kansen echt goed?

Toen ik in mijn IVF traject zat (2014-2016) was de ReceptIVFity test nog niet verkrijgbaar. Ik had er wel eens iets over gelezen, dat het nog in ontwikkeling was. Als het destijds al te krijgen was, had ik de test graag gedaan. Je gaat toch met een geruster gevoel de ‘wachttijd’ in, als je weet of dit moment optimaal geschikt is. Een reële inschatting van mijn kansen, dat had ik wel willen hebben. En het had ons ook zeker geholpen bij de beslissing om nog een (zelfbetaalde) nieuwe poging te ondernemen. Gelukkig is mijn IVF avontuur goed afgelopen: we hebben een prachtige dochter!

Meer weten over de ReceptIVFity test? Je leest er hier alles over.

Terug naar nieuwspagina