Wat is het nut van de ReceptIVFity test?

/ / Blogs
nut van de test

We krijgen via onze website allerlei vragen van vrouwen met interesse in de ReceptIVFity test. Eén van die vragen is: Waarom zou ik de test afnemen? Als ik een ‘laag’ profiel heb, is er toch niets aan te doen… Wat is dan precies het nut van de ReceptIVFity test?

Voordat we op de specifieke vraag ingaan vatten we eerst nog kort samen hoe het ook alweer zit: De ReceptIVFity test laat je zien wat op dit moment jouw persoonlijke kansen zijn op een succesvolle terugplaatsing (zwangerschap) bij een IVF of ICSI behandeling. De test brengt jouw vaginaal microbioom (de bacteriehuishouding in je vagina) in kaart. Je kunt een drietal uitslagen terugkrijgen:

  • HIGH: prima, je hebt zelfs meer kans dan gemiddeld (53%) dat de terugplaatsing succesvol gaat zijn.
  • MEDIUM: je kans is ‘gemiddeld’ dat het lukt (23%)
  • LOW: je kansen op succes zijn laag, 6%;

Indien je een LOW score hebt, dan is de bacterie-samenstelling op dat moment dus niet optimaal voor een bevruchte eicel om zich succesvol in te nestelen in jouw baarmoeder. Je kan besluiten de IVF behandeling een tijdje uit te stellen. Uit wetenschappelijke studies is namelijk gebleken dat het microbioom niet altijd stabiel is en dat profielen kunnen veranderen. We hebben vermoedens dat met name een ‘laag’ profiel behoorlijk veranderlijk is door de tijd heen. De kans is dus zeker aanwezig dat als je twee of drie maanden later nog eens test, je een ander profiel als resultaat terugkrijgt. En je kansen op succes op dat moment veel beter zijn.

Door de ontwikkeling van deze test, is het ook mogelijk om daarmee gericht te zoeken naar oplossingen voor vrouwen met een LOW profiel. Op dit moment worden verschillende studies opgestart en uitgevoerd waarin onderzocht wordt of gebruik van een medicijn of probiotica invloed heeft op het microbioom. En we uiteindelijk vrouwen van een LOW naar een gunstiger (MEDIUM of HIGH) profiel kunnen ondersteunen. Echter, om dit goed wetenschappelijk uit te zoeken dienen eerst de studies te worden afgerond.

Kortom: door de ReceptIVFity test heb je beter inzicht in je persoonlijke kansen op dit moment. Hierdoor heb je de mogelijkheid om te kiezen voor het meest gunstige moment van terugplaatsing. Heb je nog vragen? Kijk eens bij de veelgestelde vragen op de website of neem contact met ons op.

Terug naar nieuwspagina