Denk na over wat je NIET moet zeggen

/ / Blogs
#twnts

  ‘Je moet er gewoon niet zo mee bezig zijn’
  ’Je mag mijn kids wel een dagje lenen, dan ben je meteen genezen’
  ’Je kunt altijd nog adopteren’

Even een greep uit dooddoeners en volledig misplaatste opmerkingen die iemand, worstelend met een vruchtbaarheidsprobleem, volledig uit het veld kunnen slaan.

Natuurlijk, iedereen zegt wel eens iets, wat achteraf gezien best een beetje onhandig is. Vaak wordt het gedaan met de beste bedoelingen: de ander wil je een hart onder de riem steken. Je collega heeft het idee dat haar opmerking jouw probleem relativeert: ‘gelukkig kreeg je die miskraam al na 6 weken’. Of je vriendin wil het gevoel hebben een ‘oplossing’ te geven: ‘je moet na de seks een kussen onder je billen leggen’. Of iemand weet gewoon niet zo goed wat te zeggen.

Als je al jaren probeert zwanger te worden of als je – midden in een IVF traject – stijf staat van de hormonen, stap je wat minder makkelijk over zo’n opmerking heen. Je voelt je gekwetst, onbegrepen of diep beledigd. Hier volgen wat tips voor vrienden, familie, bekenden, collega’s:

  • Zeg niet ‘Relax. je moet er gewoon niet zo mee bezig zijn’. Nooit. Dat is stom. (Het is namelijk onmogelijk)
  • Vertel geen verhalen van vrienden bij wie het spontaan wel gelukt is. Omdat ze gewoon lekker op vakantie gingen en er ‘niet zo mee bezig waren’.
  • Geef geen advies (als je geen ervaring-deskundige bent).
  • Probeer het verdriet niet kleiner te maken. Daarmee ontken je dat het er is.

Wat dan wel? Ben er gewoon voor iemand en luister. En zeg het vooral als je niet zo goed weet wat je moet zeggen. Als je die collega, vriendin, zus subtiel hierop wilt wijzen: deel dit blogje gewoon even met haar / hem.

Het wordt nog iets anders als professionals (verpleegsters, artsen, receptionistes etc) al dan niet gedachteloos dit soort opmerkingen maken. En echt, het gebeurt. Dat zijn namelijk ook gewoon mensen. En zij zeggen ook wel eens iets zonder eerst na te denken bij de gevoelens van anderen. Maar het kan wel heel pijnlijk zijn.

#twnts – think what not to say

Er is in september een campagne gestart voor meer bewustwording rondom dit thema: Denk na over wat je NIET moet zeggen. Voor iedereen die (in zijn / haar omgeving) te maken heeft met fertiliteits-issues en ook vooral gericht op professionals in deze sector. Britse blogger @thisisalicerose startte dit, je leest er alles over op haar website. Als je op Social media zoekt op #twnts vind je veel posts, verhalen en natuurlijk legio voorbeelden van tenenkrommende opmerkingen. Laten we proberen dit voor te zijn: denk even na over wat je vooral niet moet zeggen.

Terug naar nieuwspagina