Vind hier je antwoord op
de meest gestelde vragen

Je kunt in overleg met de arts bepalen of je de test wilt afnemen. De test is zeer eenvoudig, heeft geen bijwerkingen en de uitslag is relatief snel beschikbaar. Het geeft je inzicht in de kans dat terugplaatsing resulteert in een zwangerschap. De uitslag van de test geldt voor de komende twee maanden. Veel vrouwen vinden het fijn om meer inzicht te hebben in hun kansen. Op die manier kunnen zij zich mentaal beter voorbereiden op de komende periode. Anderen laten hun keuze om op dat moment verder te gaan met terugplaatsing ervan af hangen. Zij stellen de behandeling bij een lage score uit of zien af van verdere pogingen. Alle beslissingen blijven volledig jouw eigen keuze.

Op dit moment zijn de kosten van de test voor de eigen rekening van de patiënt. De test kost €363 incl. BTW. Uiteraard zijn er continu ontwikkelingen rondom vergoeding door de zorgverzekeraar. Check dus altijd even bij je arts of je verzekeraar of de test wellicht vergoed wordt voor jou.

Je kunt hier checken waar de test verkrijgbaar is.

Jouw arts kan je uit eigen beweging over de test vertellen. Je mag er bij je arts ook gewoon zelf naar vragen. Hij / zij kan je er meer over vertellen en je de test ook geven. De resultaten van de test worden door het laboratorium naar jouw arts teruggestuurd en hij / zij zal deze met jou bespreken. Ook als jouw behandeling in een andere kliniek plaatsvindt, kun je je arts vragen naar de mogelijkheden om de test toch af te nemen.

De test is verpakt in een klein doosje, die je uitgereikt krijgt door jouw arts. Het bevat een lang wattenstaafje en een buisje met vloeistof (buffer). Je gaat de vaginale swab zelf afnemen in een toilet- of behandelruimte. Dit betekent dat je met het wattenstaafje bij jezelf wat vaginaal slijm afneemt. Er zit een duidelijke gebruiksaanwijzing bij. Het wattenstaafje (swab) plaats je daarna in het buisje met vloeistof en dat geef je terug aan de arts. Die zorgt ervoor dat het op de juiste wijze bij het laboratorium komt voor analyse.

Nee, de test kan je enkel verkrijgen via jouw arts in een fertiliteitskliniek. Deze kliniek zorgt er ook voor dat de afgenomen test op de juiste wijze naar het laboratorium wordt gestuurd, en jouw arts ontvangt ook de testresultaten terug.

Nee, er wordt enkel wat vaginaal slijm van jou verzameld en geanalyseerd.

Afname van het vaginale slijm gaat zeer eenvoudig met het wattenstaafje. Het wattenstaafje is geschikt voor zelfafname. De geavanceerde bewerkingen en analyses vinden plaats in het laboratorium.

De uitslag wordt naar jouw arts gestuurd na ongeveer een week.

De uitslag van de test is gevalideerd voor twee maanden vanaf de afname van de test. Na verloop van tijd kan de samenstelling van bacteriën veranderen. Het heeft dus zeker zin om de test na verloop van tijd nog eens af te nemen om te kijken of het moment geschikter is om een embryo te laten terugplaatsen. U kunt dit overleggen met uw arts.

Ja, de test is anoniem. Dat wil zeggen dat het afgenomen sample enkel een uniek nummer bevat. Jouw arts weet dat dat nummer bij jou hoort. Bij het laboratorium of medewerkers van ARTPred krijgt men enkel het nummer te zien, en dus nooit jouw persoonlijke gegevens.

TOP